Letní novinky v CyberLadies

Existujeme už víc jak půl roku, takže je na čase udělat drobné revize, představit novinky a trochu bilancovat. Tak pojďme do toho!

Nový web

Možná jste si všimly*i drobných změn na našem webu. Krom toho, že jsme trochu přepsaly pár textů, tak jsme předělaly web do generátoru statických stránek jménem Nikola (link v zápatí stránky). Díky tomu se teď můžeme soustředit víc na obsah - můžete se těšit na témata spjatá s budoucími lightning talky, komunitními událostmi a další, chybět nebude ani rozcestník pro začátečnice v cybersecurity.

Pár ohlédnutí

Navenek to může vypadat, že se s námi nic moc neděje, ale jsme ještě hodně krátce existující spolek dobrovolnic a děláme zatím dost neviditelné práce s technickým, administrativním a lidským zázemím spolku.

Nicméně jsme i tak zvládly během prvního půl roku uspořádat dva srazy v Praze, kam nás dorazilo kolem patnácti. A po létu chystáme další, na které bychom už plánovaly i menší program a čekáme, že se nás sejde přes dvacet. Budeme rády, pokud nám dáte doporučení na klidná místa v Praze pro až třicet lidí, kde by byla k dispozici projekční technika a alespoň nápojový bar, v nejlepším případě i veganská nabídka jídel.

Také jsme uspořádaly první CyberLadies Lightning talk (dostupný na youtube) na téma EU AI Act, který už má první stovku shlédnutí a utěšeně nám na youtube kanále přibývají sledující. Na srpen chystáme další talk, pravděpodobně na téma SOC (Security Operations Center) a oproti prvnímu jej technicky vylepšíme.

Přes youtube se dostáváme k oblasti sociálních sítí. Na Discordu je nás k dnešnímu dni 188, z toho 84 verifikovaných - to znamená, že se představily*i a mají práva psát do kanálů. Náš LinkedIn sleduje 190 lidí, Mastodon 64, Instagram 63 - což nejsou vůbec špatná čísla.

Z Discordu máme velkou radost - členstvo se začíná spontánně ptát a bavit mezi sebou, což byl od začátku náš hlavní cíl - vytvořit komunitu, abychom nebyly všude samy. Debaty se točí například kolem zranitelností, máme pochopitelně kanál na meme humor, kuchyňku, kde si můžeme stěžovat na naše profesní strasti a mnohé další kanály.

Spustily jsme také komunitní kalendář, kam můžete přidávat události i anonymně (a zveřejníme je po naší kontrole). Události by se měly týkat IT a cybersecurity, nejlépe i specificky zaměřené na ženy (ale není to pravidlo), a ideálně se odehrávat v České republice nebo v Evropě. Kalendář je na adrese akce.cyberladies.cz a můžete jej odebírat na Mastodonu, přes URL ve vašich kalendářových aplikacích, případně si jej i vložit jako widget na váš web. Nejbližší tři události se teď také zobrazují na naší hlavní stránce.

Krom toho naše členky také cestují po konferencích a šíří o nás povědomí mezi technickými komunitami. Dokonce máme první merch v podobě samolepek s naším logem - sledujte naše eventy a určitě se na vás nějaká dostane, když dorazíte.

Plány na nejbližší období

Kromě věcí naznačených v předchozí části (další srazy a talky, pomůcky pro začátečnice v oboru) chystáme i různé drobnosti, jako je například “cybersecurity photoshoot”, abychom měly zásobu vlastních ilustračních fotek k volnému použití. Photoshoot bychom rády pojaly neformálně, aby z něj nevznikly klasické upjaté fotky u notebooku, a ještě nevíme, kolik se nás na focení vejde - propozice včas zveřejníme.

Mezi další, zatím mlhavější, plány patří i vytvoření několika veřejných repozitářů, kam bychom mohly dávat i základní, komunitně vytvořené, příručky.

A v neposlední řadě chceme pracovat na aktivizaci naší Discord komunity - rozproudit více diskusí, přemýšlíme o přidání pravidelných “kluboven” na povídání si juniorek se seniorkami a mnohé další, abyste se u nás všechny*i cítily*i jako doma.

Slovo závěrem

Děkujeme, že jste s námi! I nadále jsme otevřené různým formám spolupráce. Máte čas a ochotu nám pomoci s organizačními záležitostmi? Chcete začít pořádat vlastní CyberLadies srazy ve vašem městě nebo vám od nás jen něco chybí? Budeme moc rády, když nás kontaktujete s čímkoliv, co jde dobře dohromady s vizí našeho spolku.

Stránka v dalších jazycích: English